În perioada 15 februarie – 31 mai 2013 a fost derulat proiectul „Educație financiară”, un training de responsabilitate și educație financiară pentru copii, tineri şi persoane defavorizate în București și județul Ilfov. Cursurile au fost susținute de trainerii acreditați Diana Preda, Dana Ichim și Simona Mitrea. Trainingul a fost desfășurat în cadrul programului de educație financiară „Trainerii de responsabilitate financiară”, finanțat de BCR şi dezvoltat de Fundaţia Noi Orizonturi, în cadrul platformei-program Şcoala de Bani.

Nevoile la care a raspuns trainingul „Educație financiară” au fost lipsa informării despre cum se cheltuiesc banii și consumul excesiv, temele abordate fiind responsabilitatea financiară, educația financiară, buget, economisire, împrumuturi, negociere. Trainingul a fost livrat sub formă de module iar metodele de educaţie non-formală utilizate au avut la bază jocul de rol, prezentarea, dialogul, dezbaterea.

Obiectivul programului a fost generarea unei atitudini de schimbare a comportamentelor financiare ale tinerilor prin cunoașterea, dezvoltarea şi exersarea unor modele de responsabilitate financiară adecvate contextului economic actual.

Cursul s-a axat pe familiarizarea cu noţiuni şi instrumente financiare de bază (buget, nevoi vs. dorințe, economisire, cont curent, card de debit/credit, împrumut bancar, negociere), planificarea din timp a cheltuielilor, realizarea unui buget, modalități sănătoase de gestionare a resurselor financiare, cunoaşterea opţiunilor financiare şi tipuri de servicii financiare.

Modulele s-au desfășurat pe parcursul a patru luni, fiind livrate unui număr de 231 cursanți, cu vârste cuprinse între 12 și 30 ani, copii și tineri din Liceul Buftea, Liceul Tărtășești, Liceul Nichita Stănescu București, Școala Germană Hermann Oberth București, tineri provenind din medii defavorizate, beneficiari ai proiectelor Asociației Amurt – Casa Domnești și din Centrul de Plasament „The Door” – Mogoșoaia.

Cursurile au fost livrate pro-bono în cadrul proiectului „Trainerii de responsabilitate financiară” de către trainerii acreditați Dana Ichim (Asociația Maia), Simona Mitrea (Asociatia “Kleine Schule”), Diana Preda (development project manager si trainer independent, voluntar Asociația „Kleine Schule”).

 —

Mai multe informații:

Dana Ichim, Președinte Asociația Maia

Diana Preda, Development Project Manager si trainer independent, voluntar Asociatia „Kleine Schule”

Simona Mitrea, Presedinte Asociația „Kleine Schule”

zp8497586rq