În data de 27 martie 2010, Asociația Maia a sprijinit o echipă de elevi ai Colegiului Naţional „Al. Papiu Ilarian” din Târgu Mureș în organizarea unui spectacol coordonat de prof. psih.Daniela Ilioasa,  dedicat unui număr de 60 de copii din centre de plasament, cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani.

Mai jos, testimoniale și articole.

„A fost o experiență extraordinară și am pus mult suflet, nu numai eu, ci toți cei implicați. Nu ne-am gândit nicio clipă la celebrul «și mie ce-mi iese din asta?». Înainte de spectacol am vorbit cu o fetiță și un băiețel și, la sfârșit, i-am întrebat dacă le-a plăcut ce au văzut. Mi-au răspuns că ei la așa ceva nu mai fuseseră niciodată. Atunci era cât pe ce să-mi dea lacrimile. Cu siguranță mă voi mai implica în proiecte asemănătoare.” Andreea Marinescu(17 ani), prezentatoarea evenimentului

„Emoţiile încep când îi vezi urcând treptele. În privirile lor observi o urmă de teamă, curiozitate şi dorinţă. Înţelegem curiozitatea şi dorinta, dar teama pentru ce? Dacă noi am fi ei, de ce anume ne-ar fi teamă? Viitor. Acesta este reprezentat şi cunoscut de către noi în noţiunea de “noutate”. Când ceva e “nou”, e ceva neexperimentat; un lucru, moment sau sentiment necunoscut; deci dacă nu face parte din trecutul sau prezentul nostru, rămâne doar a fi viitorul. De care tuturor ne e teamă. El poate fi influenţat, dar nu avem capacitatea de a-l construi pe deplin. Motivul? Faptul că totul este relativ, influenţabil şi, nu în ultimul rând, controlat de altcineva decât noi.

Poate în urma unor astfel de manifestări, oamenii vor realiza că problemele lor – induse, ale vieţii de zi cu zi, nu se compară cu cele existente în inimile acestor copii. Sunt doar la fel ca ceilalţi, numai că îi observăm şi apreciem doar atunci când au lipsuri materiale observabile.

Dar cum rămâne cu cei care au material toate cele necesare, dar psihic, emoţional sunt “lipsiţi”? Poate că ar fi cazul să trecem peste aparenţe. Să-i vedem aşa cum sunt. Aici, unde e cazul, ar trebui să ne privim şi propriul copil. În aceste moduri, prin anumite implicări la nivel spiritual, ne vom descoperi şi pe noi, unul dintre idealurile fiecăruia.” Paula Sărmăşan, XI-a E, Col. Naţ. Al. Papiu Ilarian, reporter special Revista Excelenţa

zp8497586rq