Cele 5 workshopuri regionale tematice, prevazute in proiectul Sanatatea mintala- prioritate pe agenda publica!- cod proiect  112591, si organizate in cadrul activitatii A.3 Dezvoltarea de mecanisme de consolidare a dialogului social, s-au desfasurat in perioada 25 februarie- 31mai 2019 in  în București,Cluj, Iași,Timisoara si Brasov, cu participarea a peste 150 profesionisti din partea ONG-urilor, institutiilor & autoritatilor locale, sindicate si patronate, atat din domeniul sanatatii, cat si din cel social.

Din analiza rapoartelor elaborate pentru fiecare atelier in care s-au dezbatut cele 5 tematici (vezi detalii aici) despre nevoi si resurse, solutiile propuse de profesionisti converg spre aceleasi idei majore:

–  dezvoltarea unui cadru de politica publica modern, adaptat nevoilor reale identificate ale pacientilor;

–  cresterea alocarii bugetare pentru programe specifice de cercetare, de preventie si de interventie in domeniul bolilor neuro degenerative;

– dezvoltarea de protocoale si proceduri de lucru in echipa mutidisciplinara, de parteneriate de tip public-privat;

– cresterea capacitatii personalului medical de diagnosticare timpurie prin realizarea campaniilor de informare, prin programe de formare specializata, curriculum adaptat;

–  dezvoltarea de programe suport & consiliere pentru apartinatori, dupa diagnosticare;

–  dezvoltarea unor organizatii de reprezentare pentru persoanele diagnosticate.

 

Solutiile conturate la nivel regional vor fi analizate, dezbatute pe componente-la forumul care va avea loc la Brasov, in perioada 19-21 iulie 2019.

La forum vor participa personalitati din domeniul sanatatii mintale, profesionisti care activeaza in ONGuri si autoritati locale din domeniu, si care au participat la realizarea celor 5 workshopuri de consultare.

Informații suplimentare pot fi obținute la: tel. 0726116475; e-mail elly.magda1508@gmail.com; persoană de contact: Oncia Elena Magdalena, expert comunicare; www.alz.ro; www.habilitas.ro.